The Hidden Cameras: AGE

Poprvé o sobě daly Skryté kamery vědět před deseti lety. Za svou popularitu vděčí náboženským blouznivcům, kteří na pomyslný plakátek WANTED! dosadili hlavu Joela Gibbse, frontmana kapely, jenž otevřeně hovořil o své sexuální orientaci. The Hidden Cameras odhodili kukly z hlavy a šli s otevřenými srdci do nerovného boje… Zvítězili a svým jasným postojem dali opět na frak pokrytectví náboženských samozvanců.

Jde o jakýsi dekadentní mix Patricka Wolfa, Ultravox a raných Pet Shop Boys. Deska AGE je prodchnutá melancholií. Vtírá se pod kůži a bolí. Fascinující je dub reggae Afterparty, gotická atmosféra Skin & Leather, také Gay Goth Scene. Nebo úchvatná depešácká Carpe Jugular. Atd. Těžko říct, kam by osud tuto partu zavál, kdyby na ně nevrhli stín spřátelení Kanaďané Arcade Fire.

The Hidden Cameras natočili v pořadí šestou studiovou desku s parádním obalem. AGE patří k tomu lepšímu z jejich dosavadní kolekce. Zarazil mě snad až příliš doslovný, protivně didaktický a přesto všemi možnými cenami ověnčený klip k písní Gay Goth Scene. Nerozumím tomu. Mě to spíš rozčiluje, ale asi je to správně. Jako by s tím vším měli Kanaďané vážně velké problémy…

Aleš Kauer, únor 2014