Jeff Buckley:
You and I

Jeff Buckley se objevil v devadesátých letech tak trochu znenadání. Debutem Grace (1994) se představil jako zručný písničkář se čtyřmi oktávami, jenž dovede uchvátit jak posluchače, tak kritiku. Naprosto dokonale (eroticky i duchovně) přepracoval píseň Hallelujah Leonarda Cohena a z polozapomenuté skladby udělal standard. Zničil ji až filmový průmysl, který ji použil do nějaké animované rodinné movie (ale tím si nejsem jistý), pak ji omílali všude. Jistý si jsem ale tímto: rozhodne-li se dnes někdo z mladých kluků vzít do ruky obyčejnou kytaru a zpívat, musí slyšet Grace, to je povinnost!!!

Pak se, snad unášen svým talentem, vrhnul do vln Mississippi a chtěl pokořit vodu, chodit po hladině...; ta se pod ním ale koncem května 97 otevřela jak tlama leviatana a Jeffa už živého nevydala. Byla to tragédie antických rozměrů, protože svět přišel o největšího písničkáře devadesátých let.

Nalezené záznamy, torza a fragmenty, z nichž se nahrávka You and I skládá, jsou jakýmsi portrétem písničkáře v těhotenství. Záznamy, které předkládá, vznikly ještě před debutem a byly nadlouho pohřbeny v trezorech společnosti Sony. Vydání údajně iniciovala Jeffova matka a předkládá povětšinou cover verze svých oblíbených písní (Sly & the Family Stone, Bob Dylan, Led Zepellin, The Smiths).

You and I postrádá hloubku a strukturu Grace, chybí opojné společenství dalších hudebníků. To je logické. Zároveň je ale úchvatné být u zrodu, pozorovat tento jedinečný talent v surovém stavu. Je těžké poslouchat a nebýt přemožen pocitem ztráty.

Aleš Kauer, březen 2016