GIRL BAND: The Talkies

Chvála palindromu!

Girl Band založili v létě v Dublinu 2011 Dara Kiely (zpěv), Alan Duggan (kytara), Daniel Fox (basová kytara) a Adam Faulkner (bicí). V dubnu 2012 vydali prostřednictvím Any Other City Records svůj debutový singl „In My Head“. Začátkem roku 2015 následuje EP The Early Years, téhož roku v září debutují nahrávkou Holding Hands With Jamie, vydanou na značce Rough Trade. Chválu kritiky si vysloužili prakticky okamžitě.

V létě 2016 náhle zrušili ze zdravotních důvodů turné, frontman Dara Kiely údajně bojoval s duševními běsy. Vypnuli se ze sítí a následovalo čtyřleté ticho. Což vedlo mnoho lidí k přesvědčení, že se kapela rozpadla. V roce 2019 však nečekaně oznámili nové album The Talkies, které nahrávali v nejméně pravděpodobném prostoru v Ballintubbert House na předměstí Dublinu, v klidné části irských Midlands. Velkou usedlost, obvykle vyhrazenou pro svatby, kapela proměnila ve studio. V tomto nejméně pravděpodobném prostoru, který okupovali několik týdnů a v němž prozkoumávali zvukové možnosti od sklepa až po půdu, vytvořili dokonalý klaustrofobický zvuk a maximálně využili jeho potenciál.

Přestávka od koncertování a hraní naživo umožnila kapele začít znovu s čistou hlavou. „Nebyli jsme veřejně aktivní, čímž jsme odstranili jakýkoli pocit vnějšího tlaku," říká kytarista Alan Duggan. Budování písniček Girl Band nemá klasickou strukturu. Dara k tomu s úsměvem dodává: „Jsou to skladby, které na první poslech nedávají smysl, tedy když z nich odstraníte hlukovou stopu. Kdyby to někdo zkusil zahrát, zděsil by se, co je to za sračky… Jestli někdy dojde k výpadku proudu, budeme vystaveni škodolibému posměchu…“

Girl Band mají kutilskou mentalitu garážových kapel, což se projevilo v nápaditém využití Ballintubbert House. Zvuk této nahrávky je úplně jiný, vzdálený celé současné, poněkud sterilní produkci. Kapela klade na své posluchače vysoké nároky, doslova testuje jejich trpělivost. V tomto smyslu se nabízí srovnání se Swans.

Nejkurióznějším momentem záznamu je „Aibohphobia“, píseň pojmenovaná podle strachu z palindromů. Přičemž samotný název fóbie je také palindrom! (Oficiálně neuznaný:) Píseň zní takto: Acrobats Stab Orcas / Do Geese See God? / Party Booby Trap / Top Spot to Idiot / Cain a Maniac / Salt an Atlas / Strap on No Parts / Bird Rib / Face Decaf / Navan / Mad as Adam / Late Metal / Lepers Repel. Samotné texty jsou spíše absurdními hříčkami, nabízející prostor rytmu a kadenci, než konkrétními výpověďmi.

Girl Band upevňují pověst jedné z nejzajímavějších irských skupin současnosti. Na aktuální desce The Talkies prohlubují své experimenty, jsou vtipní a dovedou být velmi invenční v hledání struktury uprostřed chaosu. Snad je to i nějaká forma terapie! Zůstává otázkou, zda lze prostřednictvím The Talkies v tomto světě lží, totální ztráty orientace, a tedy jakési nové paranoie najít klid.

Aleš Kauer, prosinec 2019