Bill Callahan:
Shepherd in a Sheepskin Vest

"Pastýř ve vestě z ovčí kůže."

Bill Callahan je americký zpěvák, skladatel a kytarista narozený v roce 1966. Do roku 2005 nahrával a vystupoval pod jménem Smog. Callahanovy počátky byly doprovázeny radikálními zvukovými experimenty, které s postupem času získávaly „učesanější“ podobu. První alba nahrával na domácí magnetofony bez jakýchkoli dalších úprav. Byly ovlivněny blues, Velvet Underground a punkem, prokládané hlukovými elektronickými plochami. Billa Callahana lze vnímat jako jednoho z pionýrů novodobého freak-folku.

Aktuální album Shepherd in a Sheepskin Vest je tichý manifest, kde kromě zpěvu slyšíte i Callahanův úsměv a snad i přivření oka. Nahrávka, jak už titul napovídá, si pohrává s vtipem, rozporem a ironií. V jádru je Shepherd in Sheepskin Vest koncepční album, které sleduje dvě trajektorie najednou. První je Callahanův život posledních deseti let – zamiluje se, ožení se a má syna. Druhá větev sleduje smrt jeho matky. Do struktury vyprávění zaplétá fragmenty mýtů a odkazů, které se prolínají s osobním životem. Hudba plyne v lehce sentimentální náladě, jen občas okořeněna zcizujícím zvukem.

Je s podivem, že o Callahanovi se ví tak málo, zejména u nás. Nahrávka Shepherd in Sheepskin Vest je výborný odrazový můstek k prozkoumání kompletní diskografie tohoto jedinečného písničkáře. Rozhodně doporučuji k poslechu i další nahrávky – Red Apple Falls (1997), kterou produkoval Jim O'Rourke, Dream River (2013) nebo A River Ain't Too Much to Love (2005), na níž hostuje Joanna Newsom.

Aleš Kauer, leden 2020