Spiritualized – Everything Was Beautiful

„„Toto jsou slova, jsou stará jako hory / Vařená dietně z hub a pilulek“

Jason Pierce

Spiritualized je anglická rocková kapela založená v roce 1990 v Rugby, Warwickshire, Jasonem Piercem (známým jako J. Spaceman), soustředěným kolem Spacemen 3, tedy neopsychedelické kapely, která existovala v rozmezí let 1982–1991 a vydala čtyři, v Anglii velmi ceněná, alba. V roce 1992 vydala pod názvem Spiritualized své první LP Lazer Guided Melodies. Skupina se po vydání desky vydala na turné s The Jesus & Mary Chain. Druhé album Pure Phase bylo vydáno v roce 1995 a třetí, Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space, se objevilo v roce 1997 a získalo si maximální ohlas kritiky i fanoušků. Nahrávka je dodnes ceněna jako jedna z nejvýznamnějších desek deváté dekády.

Nejnovější album Jasona Pierce a kapely Spiritualized Everything Was Beautiful je pokračováním v linii bluesově nasyceného space rocku, se kterým si pohrávají od začátku své kariéry. Kapela nerozšiřuje portfolio svých zvuků, takové ambice nemá.

Po tolika letech na scéně by bylo naivní očekávat, že Spiritualized přijdou s nějakými výraznými proměnami. Zároveň by bylo nepřesné a zbytečně kruté napsat, že album je sice krásné, ale jinak působí bezvýznamně. (Toxickému slovu „tradiční“ se v této recenzi vědomě vyhýbám.) Tímto způsobem uvažování bychom mohli pokračovat dalšími třemi-čtyřmi deskami do minulosti a lkát, že Jason a spol. už jen využívají staré postupy pro nová alba. To je ovšem klíč, který by nás uzamknul v prázdné místnosti bez světla. Já poslední tři desky Spiritualized vnímám jinak. Everything Was Beautiful je další verzí jejich silného rukopisu, nálady, kterou si s sebou nesou od počátku devadesátých let. A která se v tuto chvíli velmi silně protíná s mojí náladou. Sentiment po bezpečné minulosti je teď hlavním tématem mnoha oborů. Tato deska je soundtrackem k mému dnešnímu osobnímu sentimentu. A nejde o shovívavost.

Jedná se o hudbu s bluesovými kořeny, silnými melodiemi, dynamickými kontrasty, má velké refrény a obrovskou orchestraci. Je povznášející, nechybí jí hloubka. A pak – uvěřitelnost. Hlas Jasona Pierce evokuje Anglii počátku devadesátých let, všechno to, co jsem na ní měl rád. A na čem jsem vyrůstal.

Everything Was Beautiful je pro toto album přiléhavý název, snaží se těžit ze své minulosti, nechce ji opustit, protože tam, kde se dalo svobodně tvořit, bylo dobře. Ne že by to dnes nešlo, ano, lze, ale je to jiné, svět je najednou nestabilní, křehký, izolovaný. A ta nestabilita, křehkost, izolovanost se propisuje do všeho. „Hosanno! Hlavu vzhůru / Budu to zpívat až do smrti / Nebudu čekat a soucítit / Budu šlapat na plyn, dokud nevyschne / A já to všechno vyložím / Protože se jednou vrátím domů // Mary tancuje na hurikánu / Řekla, že kluci tady jsou všichni stejní / Nevidí ji na cestě kolem / Protože ona by radši kázala bláznům / A já to všechno vyložím / Jednou se vrátím domů.“

Spiritualized se už nezmění, kolem se ale děje tolik změn, které – pro zachování vlastního zdraví – nemá smysl domýšlet. A i když název alba odkazuje do minulosti, jedná se přece jen o jakési hledání krásy, ne-li velké nádhery v čase přítomném.

Aleš Kauer, listopad 2022