Fred Again & Brian Eno – Secret Life

„Můj způsob komponování se podobá spíše práci zahradníka. Zahradník vezme semínka a rozsype je, ví, co sází, ale neví, co kde a kdy vyroste - a také to nemusí být nutně schopen později znovu reprodukovat.“

Brian Eno

Fred Again? Kdo to je? Proč Brian Eno? Proč tak neúprosně kritické recenze na všech webech?

Ano, pouštím si to poprvé kvůli Enovi. Pouštím si to podruhé kvůli Enovi. Pouštím si to potřetí kvůli Enovi, a dohledávám si konečně, kdo to je Fred Again. Pouštím si to po desáté a jsem uhranut celkovým soundem a v důsledku kroutím hlavou nad tak negativními recenzemi. Toto je totiž deska, která ke mně letos mluví nejinterněji. Ale popořadě…

EXTROVERSION

Fred Again, vlastním jménem Frederick John Philip Gibson (1993), je anglický producent, songwriter, multiinstrumentalista a DJ. V 16 letech se v londýnském studiu setkal s Brianem Enem, ten byl v té době sousedem Gibsonovy rodiny. V roce 2014 už Fred spolupracoval jako koproducent s Enem a Karlem Hydem na jejich dvou kooperativních albech Someday World a High Life. Tohle všechno vyznívá dost neuvěřitelně, jednoduše, jako by bylo snadné dostat se ke spolupráci s Enem jen proto, že váš táta je jeho soused.

Deska Secret Life je silně introvertní. Gibson se ale účastní takových extravagancí, jako je Red Bull Music Academy, tedy asi pětitýdenní akce pro začínajících producenty, zpěváky, umělce pracující se zvukem, DJ´s a dalšími hudebníky z celého světa, kteří se učí od špičkových profesionálů daného oboru a spolupracují s nimi. Red Bull Music Academy se koná každý rok v jiném městě. Součástí programu jsou potom veřejné koncerty, umělecké instalace, klubové noci a přednášky vlivných osobností současné hudby.

Frederick aka Fred Again napsal několik hitových písní pro mainstreamové umělce, jež se dostaly do top ten, získal cenu Producent roku na Brit Awards 2020 a stal se tak nejmladším producentem v dějinách této ceny. Dovolím si také zmínit, že nahrávka Secret Life vyšla jen pár dnů poté, kdy Fred uzavřel Coachellu, divokou taneční párty, po boku Four Tet a Skrillex.

ACTUAL LIFE

Fred Again vydává od roku 2020 desky s názvem Actual Life 1 až 3 (2020–2022), jde o taneční věci. Při poslechu mě vlastně napadá, že už vůbec nejde o to pojmenovávat, nebo zaškatulkovávat jeho hudbu. Tady se proplétá všechno se vším. Od tuctové taneční pecky s výstředním beatem přes tiché plochy piana po útržky dialogů. Zvukové úryvky z YouTube nebo hlasové zprávy z Instagramu zmanipulované a doplněné křehkými vokálními efekty Freda. Ambiciózní art, nebo hudební klišé? Jsme v jednadvacátém století, tyto škatule smeťme ze stolu. Nepopiratelné je, že kromě odvahy a chuti hledat je patrná i ohromná dávka talentu, s nímž se bez obav pracuje také jako s věcí, kterou lze slušně zpeněžit.

INTROVERSION

Už na deskách Actual Life 1–3 jsou stopy budoucí Secret Life, ovšem teprve hrubě rozvržené. Po poslechu tohoto triptychu pochopíte krok s deskou Secret Life, odhalíte Fredovy postupy a už se na aktuální desku nebudete dívat tak nekritickýma očima. Potom objevíte Actual Life Piano EP (April 14 – December 17 2020) a pochopíte, proč chtěl Eno spolupracovat s člověkem, který je v prostoru jeho hudebního světa vetřelcem z jiného vesmíru.

Secret Life, jak ostatně celou dobu naznačuji, nemá s divokou taneční párty nic společného. Jde spíš o jakousi postexistenciální reinterpretaci hudebního materiálu. Na desce se objevují jména jako Leonard Cohen, Justin Vernon aka Bon Iver, Buddy Rose a další. Secret Life je ambient, nebo možná přesněji a dnešní terminologií – ukolébavka pro unavené ravery. Trochu jako zbytkový materiál Buriala zbavený jakékoli zrnitosti.

Desku Secret Life vydal Four Tet na svém labelu Text Records, a to s titulkem „nejkrásnější album roku 2023“. Přes všechny tvrdé recenze renomovaných hudebních webů s tímto tvrzením souhlasím.

Aleš Kauer, červen 2023