The Teardrop Explodes: Culture Bunker 1978–1982

„Pro mě je pop něco, co si pobrukujete. Snažím se najít rovnováhu mezi banalitou a velikostí. Zdá se, že lidé se dnes stydí projevovat emoce, ale já v nich ty emoce vyvolávat chci.“

Julian Cope

The Teardrop Explodes byla britská post-punková kapela, která vznikla v Liverpoolu koncem 70. let a zanechala výraznou stopu svými psychedelickými nahrávkami s politicky angažovanými texty. The Teardrop Explodes vydali dvě studiová alba: Kilimanjaro (1980) a Wilder (1981). Než se v roce 1982 rozpadli, byli součástí živé post-punkové scény. Sdíleli pódium s umělci jako Echo & The Bunnymen, Bill Drummond z The JAMS/KLF, The Mighty WAH!, Holly Johnson z Frankie Goes To Hollywood a Ian Broudie z The Lightning Seeds, který také mnoho kapel z této scény produkoval. Neméně podstatné je také to, že The Teardrop Explodes odstartovali kariéru frontmana skupiny Juliana Copea a hráče na klávesové nástroje Davida Balfea, který později založil label Food Records a mentoroval Blur.

Kromě své hudební reputace byla kapela (a Cope zvláště) známá také svými excentrickými prohlášeními a chováním, která v některých případech hraničila se sebedestrukcí.

ARTEFAKT

Krásně vyvedený box set Culture Bunker 1978–82 je kompilací všech singlů a jejich B-stran, obsahuje množství dosud nevydaných živých nahrávek a několik skladeb převzatých z kompilace Zoology, kterou Cope vydal v roce 2004. Kurátorem tohoto box setu je spisovatel a publicista Mick Houghton, jenž o kapele pravidelně píše už několik let. Ten zároveň získal exkluzivní přístup k archivu Juliana Copea. Zvuk byl remasterován Andy Pearcem.

Tyto rané a pozdější nahrávky ukazují evoluci kapely od jejího vzniku až po finále. Sada 6CD obsahuje 95 skladeb. Box set má formu pevně vázané knihy s 64 stránkami, přičemž je určen nejen pro oddané fanoušky kapely, ale také pro příznivce Juliana Copea. Je ale zároveň od svého vydání komplet dostupný k poslechu na YouTube, čímž pomrkává po nových potencionálních posluchačích, kteří mohou být hudbou The Teardrop Explodes nadšení.

Box set Culture Bunker, by se svými novými šesti CD disky mohl působit značně naddimenzovaně, obzvlášť když si uvědomíme, že kapela vydala oficiálně je dvě alba. Pro mnoho fanoušků kapely to může být trochu otrava, poslouchat stokrát ohrané singly. Ale konkrétně pro ně jsou tu záznamy živých koncertů, demo nahrávky, nahrávky z televizních vystoupení, mixy v „surovém“ stavu a pochopitelně skvělý booklet dokumentující historii kapely, která se tak nějak ocitla na okraji zájmu, což je velká škoda. Tohle vydání je dobrou příležitostí zařadit je k vlivným kapelám post-punkové éry.

Z BUNKRU NA SVĚTLO

Osobně mám rád především jejich debut Kilimanjaro. I proto jsem se na YouTube zdržel a dal šanci dalším věcem a jsem vlastně uchvácen jejich dichotomii. Na jedné straně hitparádový pop, na druhé straně svévolné experimentování na sérii sedmipalcových singlů. Kupodivu to vedle sebe zní docela dobře. Některé live nahrávky jsou svojí kvalitou diskutabilní. Ale chápu to tak, že jde o téměř dokumentační snahu zpřístupnit maximum toho, co byla kapela schopná nabídnout.

Celkově vzato je Culture Bunker výborným průvodcem, poutavou cestou jedné z opomíjených britských kapel, která ač vycházela z tmavého zaplivaného klubu, dokázala řadou písní prolomit bariéry a posunout post punk z bunkru na světlo.

Aleš Kauer, říjen 2023