Aleš Kauer bodoval Stébly slámy

Šumperk - Skládaná kresba s vepsanými poetickými texty Stébla slámy vynesla zábřežského umělce Aleše Kauera do Síně slávy prestižní Galerie Jiřího Trnky v Plzni.

Jeho leporelo zaujalo porotce pátého ročníku mezinárodního plzeňského bienále kreseb. Prohlédnout si jej mohli také návštěvníci výstavy Expose ve Vlastivědnému muzeu či čítárny Městské knihovny v Šumperku.

Soutěže se zúčastnilo 442 autorů všech věkových kategorií ze 41 zemí světa. Každý z nich k posouzení zaslal pět kreseb. Šestičlenná mezinárodní porota vybrala pro výstavu dvě stě nejlepších. Ty bylo možné si po dobu jednoho měsíce prohlédnout ve čtyřech plzeňských, galeriích. Soutěž pořádá Česká republika, je největší v Evropě a patří mezi nejprestižnější na celém světě.

„Tohle ocenění je pro mě obrovskou motivací k tomu, abych tvořil dál s vědomím, že to za něco stojí. Zní to sice jako klišé, ale je to pravda. Moc si vážím toho, když mou práci ocení lidé, kteří umění rozumějí. Velkou poklonou je pro mě pozvání manželů Kovalových do Galerie Jiřího Jílka v Šumperku. Zde bych měl vystavovat koncem příštího roku. Vím totiž, že tato galerie představuje výhradně ty umělce, kteří jsou v České republice na špičce. To považuji za můj druhý velký úspěch,“ uvedl Kauer.

Ti, kdo by si chtěli jeho dílo prohlédnout dříve, budou mít možnost tak učinit od čtvrtka 23. listopadu do 21. prosince v zábřežské galerii Tunklův dvorec. Autor zde představí soubor nových kreseb a objektů nazvaný Iluminace.

Vladimír Valouch, Šumperský a jesenický deník, 21. listopadu 2006