Almanach představuje básníky ze Šumperska

Šumperk – S trochou nadsázky se dá říci, že vydat dnes básnickou sbírku je skoro těžší, než ji napsat. Vyprávět by o tom mohl šumperský výtvarník, divadelník a básník Aleš Kauer, jehož netradiční obrazy jsou zastoupeny i na reprezentativní výstavě v nedávno otevřené Galerii Šumperka. Jeho nejnovějším vydavatelským počinem je almanach Krásný vrch, v němž dal prostor šesti současným šumperským básníkům včetně sebe. Postaral se také o ilustrace.

„Vybral jsem autory, kteří už publikovali. Oslovil jsem je s tím, že chci otisknout verše, které zatím nikde nevyšly. Nekladl jsem si žádné tematické mantinely. Jedinou svorkou, jak napovídá název, je město Šumperk,“ řekl Aleš Kauer. Název města přeložený z němčiny znamená právě Krásný Vrch.

V almanachu najdou čtenáři básně Zdeňka Gáby, Aleše Kauera, Miroslava Kubíčka, Roberta Pocha, Miluše A. Šajnohové a Ivana Tuši. Doplněny jsou verši polské básnířky Janiny Osewské přeloženými do češtiny. Každý autor je také představen v krátkém medailonku.

„Moje verše jsou z už hotové sbírky Pradědovy letokruhy. Nevím, jestli ji někdy vydám, protože je velmi těžké sehnat sponzora. U básnických sbírek si většinou autoři platí vydání sami a náklady se nikdy nevrátí. Člověk musí být zkrátka sám sobě mecenášem,“ řekla Miluše Šajnohová.

Také Miroslav Kubíček má v nakladatelství knížku veršů Šestý pád, která zatím nemůže kvůli nedostatku financí vyjít. „,Jsem rád, že alespoň prostřednictvím tohoto almanachu se část veršů dostane, ke čtenářům,“ řekl básník a autor několika knih pohádek. Knihu veršů představili její autoři v šumperském muzeu. Nekřtilo se šampaňským, ale slovem – pásmo veršů přítomných básníků přednesli herci šumperského divadla.

Stanislava Rybičková, Šumperský a jesenický deník, 4. dubna 2007