Krajky Pagu

Lenka Daňhelová (Host)

Velkým a příjemným objevem je pro mě sbírka Radka Štěpánka (1986) Krajky Pagu (Masarykova univerzita, Brno 2013). A to nejen svou meditativně laděnou poezií, ale také pečlivou grafickou a typografickou úpravou knížky a vhodně vybranými ilustracemi Aleše Kauera. Pag je poměrně nevlídný chorvatský ostrov omývaný vlnami Jaderského moře, což se ovšem nijak nevylučuje s nájezdy letních turistů na jeho pláže. To, co z něj dělá jedinečné místo. je autorův pohled: „Cosi mě drží / mezi nebem a zemí, / snad život / vdechnutý závanem větru: / nic než závrať. / Města v dálce / jsou jak opuštěná / bílá mraveniště. / Jestli Bůh sídlí tady, / možná si také myslí, / že není („Odjinud“). Na nehostinném místě se zjednodušuje a zhutňuje i jeho výpověď.: „I vítr mě konejší / jako kus vápence: / pečlivě do každé rány / ukládá krystal soli.“ Neurčitý stesk, který je z básní cítit, prozrazuje pevné pouto, které autora s místem pojí: „A až mne najdete, / tak jako bílý kámen, / pohlazený sluncem, / větrem a solí. / Nebo jako cypřiš, / který se nad tím kamenem / nepokřivil“ („A až mne najdete“). Moc bych si přála, aby tento svazek nezapadl.

Tomáš Reiner (e-mail)

Je úsměvné, že jsem ti povídal o Adrianě Škuncové, když jsi mi předával sbírku od Štěpánka – jednu báseň jí věnuje. Je to ta autorka, o níž jsem se zmínil, že píše o moři v Chorvatsku a skalních útvarech na pobřeží. Troufám si tvrdit, že ho inspirovala významně. K dobrému přijetí té knihy, myslím, přispívá obliba jižního moře, konkrétně na Balkáně. To už mají Češi nějak geneticky, Pavel Kosatík má k tématu kapitolu v knize České snění (o různých, často nenaplněných snech a vizích Čechů v dějinách). Jinak, dle mého je ta sbírka ze čtyř pětin banální. Možná ale, kdybych ji četl první v pořadí, tak mě vezme víc a třeba bych byl i v řadě obdivovatelů. Ty obrazy jsou svým způsobem sugestivní, ač prosté. A pak: v okruhu Masarykovy univerzity musí být dost mladých čtenářů, spíš možná čtenářek poezie. Nelze nedodat, že ta kniha je krásně ilustrovaná!

Pavel Kotrla (web)

Znalec vodního živlu, přírody a ryb Radek Štěpánek vydal před časem svou druhou básnickou sbírku Krajky Pagu (Munipress: 2013, edice Srdeční výdej), a to ve výtečné úpravě Leoš Knotka a s velmi podařenými ilustracemi Aleše Kauera. Fascinace vodním živlem pokračuje i zde, přesouváme se však z českých zemí k moři, konkrétně na chorvatský ostrov Pag. Česká fascinace mořem zde má svého pokračovatele. Naštěstí básně Radka Štěpánka nejsou básně pouhého návštěvníka, ale (a nejenom) svébytná moderní přírodní a milostná lyrika. Sbírka, která potěšila.