DAVID BOWIE: Brilliant Live Adventures 3

Devadesátá léta živě!

Something In The Air je pátým živým albem Davida Bowieho z řady šesti limitovaných nahrávek vydávaných poslední půlrok pod souhrnným názvem Brilliant Live Adventures. Předchozí dvě recenze k dohledání zde BLA 1 >>> BLA 2 >>>

Měl jsem štěstí, že jsem je získal všechny, doprovázen řadou stresujících situací a chvil, protože každý poslední pátek v měsíci jsem byl (nejen já) nucen sedět několik hodin u kompu, klikat na F5 a obnovovat aktuální data. Firma Parlophone totiž nedala vědět, v kolik hodin spustí prodej. U každého vydání to bylo jinak. Prodávalo se výhradně ze dvou oficiálních portálů Davida Bowieho. A abych dostál absurditě, obstaral jsem si i prázdnou kartonovou krabici, do níž vložím desky. Krabice se nečekaně objevila v nabídce s posledními disky.

Parlophone tentokrát vsadil na rok 1999, kdy David Bowie vydal nahrávku Hours. Když to porovnám s koncertním obdobím Earthling a Outside, je to obrat o celých sto osmdesát stupňů. V tomto případě tedy nelze srovnávat, ale užívat si kontrast.

SOMETHING IN THE AIR (Live Paris 99)

Album produkoval David Bowie a mixoval Mark Plati spolu s Bowiem. Kapela hrála v tomto uskupení: Page Hamilton – kytara, Gail Ann Dorsey – basa, zpěv, Mark Plati – kytara, Sterling Campbell – bicí, Mike Garson – klavír, klávesy, syntetizátory a Emm Gryner a Holly Palmer – doprovodné vokály. Album má patnáct tracků, obsahuje dvanáct dříve nevydaných písní a tři B-strany singlů z alba Hours. 14. říjen, kdy byl tento koncert nahrán, byl pro Bowieho významný také proto, že obdržel ocenění Ordre des Arts et des Lettres, což je nejvyšší pocta, jakou může Francie umělci udělit.

Something In The Air je jedním z pouhých sedmi koncertů propagujících album Hours. Bowie opět sáhl hluboko do minulosti a nabídl posluchačům například skladbu Can't Help Thinking About Me, která byla poprvé vydána v roce 1966, nebyla tedy živě hrána více než 30 let. Word On A Wing z desky Station to Station se vrací na pódium po 23 letech. Drive-In Saturday byla zahrána poprvé od roku 1974... V této souvislosti si nelze nepovšimnout, že Bowie ze svých koncertů nikdy nedělal „best off“. Na tento koncert zařadil třeba tak kuriózní tracky, jako je Repetition z alba Lodger (1979), nebo Always Crashing In The Same Car z Low (1977). I Can´t Read je například písnička Bowieho kapely Tin Machine, ze stejnojmenné desky z roku 1989.

Bowie se na Something In The Air zbavuje póz a vystupuje plně za sebe. Bylo mu 50 let, přehodnocuje své místo ve světě, vrací se k akustičtějšímu zvuku, k jednoduchosti, i když s moderním leskem. Zvuk na Something In The Air je křišťálově čistý, mix starého a nového je skvěle vyvážený. Několika písním možná chybí energie, ale nerad bych byl příkrý jako řada jeho fanoušků, která nemá album Hours příliš v lásce. Na nahrávce Something In The Air je osobní, uvolněný a komunikativní. Stojí tam konečně jako Bowie. Nezapomínejme, že mu zbývalo posledních pět let koncertování.

AT THE KIT KAT KLUB (Live New York 99)

Koncert z newyorského Kit Kat Klubu byl zaznamenán 19. listopadu 1999. Nahrávku produkoval David Bowie a pod mixem je podepsaný Mark Plati. Hrají ve stejném složení jako na předchozím disku.

Zde musím bohužel konstatovat, že místo závěrečné gradace přichází Parlophone s dvacet let starou verzí koncertu, na kterém – podle informací skalních fanoušků – dokonce pět písní chybí! Což je výsměch všem, kteří se půl roku pídili po raritách. Nahrávka byla dříve k dispozici jako propagační CD! Mnozí z nás si toto poslední album koupili jen proto, aby zaplnili kartonový box a měli kompletní sérii. Smutný závěr & trapná motivace.

Každý obal měl fotografii z konkrétní show, v případě Kit Kat Klubu je to nezajímavá koláž – jakoby z jiné série. Parlophone přitom musí mít kompletní vídeňskou show, která byla údajně nahrána pro živé album. Existují skvělé záznamy z Kodaně nebo z londýnské Astorie, kde Bowie nabídl mnohem zajímavější výběr skladeb.

Škoda, že Parlophone nenabídl fascinující propojení s Nine Inch Nails k turné Outside. Hours docela bohatě reflektují již v minulosti vydané „živáky“ Storytellers, Glastonbury 2000 a živý bonusový disk BBC.

BRILLIANT STRESS ADVENTURES

Když jsem procházel různé weby, od The Kooks FB přes oficiální stránku Twitteru až k mnoha diskusním fórům, viděl jsem tolik naštvaných a nešťastných lidí. Problém s touto zatracenou i milovanou sadou spočívá v tom, že pokud se na vás neusměje štěstí a vy zmeškáte jednu položku z šesti, z neúplné krabice se rázem stane předražený karton.

Tato strategie dravého vydávání zastínila hudbu, a to je velká chyba. Jsem rád, že série Brilliant Live Adventures je u konce, a doufám, že firma Parlophone už nebude víckrát podobný způsob vydávání uplatňovat.

PS: Kompletní sada vinylů se už dnes nabízí za 1300,- dolarů. Firma Parlophone to zkrátka neuřídila, smlouva s ďáblem nese štempl: eBay!

Aleš Kauer, duben 2021